Yoga heeft zijn ziel verloren

Wat hebben de mensen met yoga gedaan? Duizenden jaren geleden beschreef Patanjali Hatha Yoga en Krishna beschreef de basisprincipes van het gehele yogasysteem. Beide leraren eisten van beoefenaars en yogadocenten dat ze onder andere soberheid, eenvoud, celibaat en afzwering van wereldlijke zaken omarmen.

Yogi’s leefden in het bos of in de bergen. Ze aten wat in het wild groeiden, meden de wereld en lieten wereldse zaken achter voor een hoger doel: voor verlichting.

Vandaag heeft Yoga nu een wereldwijde marktwaarde van meer dan €80 miljard! Studenten betalen €15 per sessie en een lerarenopleiding kost duizenden Euro’s! En dan heb ik het nog niet eens over de dure Yoga-retraites! Voeg daarbij aan toe de zogenaamde vereiste yoga-uitrustingen zoals: yogamatten, yogabroeken, yoga-shirts en yoga-wierook.

De variëteiten van yoga zijn even talrijk als pijnlijk: naakte yoga, Bikram hot yoga, droomyoga, bieryoga, seksyoga en zelfs lachyoga. Maar het is niet om te lachen.

Yogamarketing heeft de overhand gekregen bij het doel van yoga. En dat doel was niet het bestrijden van stress, gezond blijven of je goed voelen, geld verdienen of jezelf voorzien in je levensonderhoud.

Het doel van yoga was zelfrealisatie en verbinding maken met de Allerhoogste.

Dus laten we eerlijk zijn. Laten we stoppen om deze gecommercialiseerde farce yoga te noemen. Noem het zoals je wilt, maar laat je niet verleiden door de waardigheid van geweldige yogi’s, leraren en avatars uit het verleden. Als je een bedrijf wilt hebben of deel wilt uitmaken van deze gecommercialiseerde bezigheden, weet dan dat je gewoon je ziel hebt verkocht aan datgene waar Yoga juist bedoeld is om je ervan te bevrijden:  spirituele onvolwassenheid en lichamelijke onthechting.

Maar als je echt yoga wil beoefenen, doe het dan op de enige geautoriseerde manier: de weg van de Yoga-soetra’s en van de Bhagavad-Gita.

Oorspronkelijke tekst: Sivarama Swami
Vertaling en bewerking: Seva Randeep Singh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *