Waarom worden wij ziek?

Volgens mij is de mens niet gemaakt om ziek te worden.Veel mensen beschouwen ziek zijn als domme pech dat nu eenmaal bij het leven hoort en/of dat een ziekte nu eenmaal in je genen zit. Niets is minder waar. We worden ziek omdat onze omstandigheden niet optimaal voor ons zijn. We leven in een omgeving die niet goed voor ons is, hebben een verkeerde leefwijze en nemen de verkeerde voeding tot ons. Dat maakt ons ziek.

Zo’n 3,5 miljard jaar geleden ontstond het eerste leven op aarde. Het waren eenvoudige bacteriën met een celwand die in staat waren om zichzelf te delen. Dit delen had als doel om de opgedane informatie door te geven. Het organisme had simpele zintuigen die kunnen waarnemen hoe de omstandigheden zijn, zintuigen die voedingsbronnen kunnen herkennen en het vermogen om voedingsbronnen om te zetten in brand- en bouwstoffen. Eigenlijk wordt er alleen informatie verwerkt door een levend organisme.

De bacterie moet kunnen inschatten, door middel van receptoren, hoe de leefomgeving ervoor staat. De zintuigen zijn in staat om de volgende informatie op te doen:
– Zijn er voedingsbronnen?
– Zijn er toxines (gifstoffen) die gevaar kunnen betekenen?
– Zijn er concurrerende soorten?

Aan de hand van die informatie komt de bacterie tot twee mogelijkheden:
– ofwel: de omstandigheden zijn optimaal voor groei en ontwikkeling om tot celdeling te komen.
-Ofwel: de omstandigheden zijn ongunstig en de bacterie wacht totdat de omstandigheden weer optimaal zijn.

Mochten de omstandigheden niet optimaal zijn, dan komt groei en ontwikkeling tot stilstand. Om toch te overleven past een bacterie en eencelligen autofagie toe. Het eet zichzelf op om sterven uit te stellen.

Aangezien wij geëvolueerd vanuit deze bacteriën, zit dit programma ook in ons systeem. Als onze omstandigheden goed zijn, gaat ons lichaam zichzelf beter maken, als het schade heeft opgelopen. Als de omstandigheden niet goed zijn, gaat het in overleefmodus en geeft het signalen af zodat de omstandigheden goed worden en het eerste programma weer kan draaien.

Goede omstandigheden zijn:
Goede voeding
Voldoende beweging
Goede gedachten

Wil je hier meer over lezen, dan kan ik je het boekje “Wat is nu echt gezond?” van de huisarts J. F. C. H. Mulders van harte aanbevelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *