Ik heb geen ego en dus ook geen problemen.

Vroeger had ik een vriend die alles op “Marktplaats” zette. Zo kon hij zeggen: “Ik heb geen verdriet meer. Dat heb ik op Marktplaats gezet en verkocht”. Waarmee hij dus op een ludieke manier aangaf dat hij zijn verdriet had losgelaten.

Zoiets heb ik ooit ook gedaan, maar dan met mijn ego. Ik heb dat fucking concept op Marktplaats gezet. Wie het nu heeft, weet ik niet. Maar ben blij dat hij het heeft en niet ik. Het scheelt me zoveel ellende.

Heel vroeger, en dan heb ik het echt over heeeeeel vroeger, dacht ik dat ik mijn ego moest afbreken. Dat heeft me veel narigheid gegeven, want ik liet toen over me lopen en werd er zelfs behoorlijk depressief door. Wat ik toen deed, was dus eigenlijk mezelf afbreken. Dat als ik het woordje “mezelf” zei, voelde het niet als mezelf, maar als iets buiten mezelf. Dat voelde dus niet goed. Toen kwam ik erachter dat ik het ego niet kon afbreken, omdat het gewoon niet bestond.

Het bestaat natuurlijk wel in de taal als een concept. Het wordt voornamelijk gebruikt om het zelf ermee aan te duiden. Om mezelf niet in de verwarring te brengen, gebruik ik dat woord in mijn taalgebruik ook niet meer. Ik gebruik liever het woordje “zelf” of, omdat ik een yogi ben, “atman”, wat ook gewoon zelf betekent.

Het verkopen van je ego op Marktplaats zorgt ervoor dat je je bewustzijn vergroot, want ego impliceert onbewustheid. Bewustzijn en ego kunnen niet naast elkaar bestaan. Dus verkoop dat ding of verbrandt het ritueel. Alles is goed, want zoals boeddhisten het kunnen zeggen: geen ego? Geen problemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *