Stemmetjes in je hoofd

We hebben allemaal van die stemmetjes in ons hoofd. Als je bijvoorbeeld een koekje wil pakken, hoor je je moeder als het ware zeggen: “Zou je dat nou wel doen? Denk aan je lijn” of zoals in mijn geval als ik een sigaret opsteekt: “Jongen, roken is slecht voor je”. Dan denk ik: “Het leven ook, pa, want je gaat dood aan.”

Ons hoofd zit vaak vol met van die zinnetjes die kritiek geven op de dingen die je doet. Het zijn ook nooit positieve stemmetjes. Waren ze maar positief, want dan had je er nog wat aan. Nee, ze zijn altijd negatief.

Zo heb ik lange tijd met “stemmetjes” van mijn ex in mijn hoofd rondgelopen. Bij alles wat ik deed en waarvan ik weet dat ze er van gruwelde, “hoorde” ik haar stem. Dat beperkte me behoorlijk, want de relatie is over en nog had ik last van haar. Dus was de relatie nog niet over.

Waarom je die stemmetjes overneemt, zit een beetje in de onzekerheid die wij allemaal hebben, vermoed ik. En een beetje in onze calvinistische aard: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Het is niet zo belangrijk om te weten, waarom je ze hebt overgenomen. Waarom je dat karma, die inzichten hebt overgenomen. Belangrijker is het om er vanaf te komen, want die “stemmen” beperken je in je vrijheid om jezelf te zijn. Wat volgens mij het doel van het leven is: jezelf zijn.

Er zijn verschillende manieren om met die “stemmetjes”om te gaan:

1. Beschouw ze gewoon als gedachten en realiseer je je dat ze niet van jou zijn, maar dat je ze hebt overgenomen.
2. Werk aan je zelfvertrouwen en negeer gewoon die shit.
3. Ga met die stemmetjes in gesprek. Vraag waarom dat stemmetje dat zegt. Vaak zul je ontdekken dat er iets van liefde achter zit, zoals in mijn voorbeeld van mijn vader. Hij gunt mij gewoon een goede gezondheid.

Maar het allerbelangrijkste wat je moet doen, is van jezelf houden, lief voor jezelf zijn, zelfverzekerder worden en de regie over je eigen leven nemen. Want die stemmetjes doe jezelf. Niet de ander. Jij bent diegene die ze denkt! Wie anders?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *