Je bent niet eigenwijs, maar gewoon niet makkelijk te overtuigen.

Vandaag maar weer eens een stukje van mijn hand. Niet over het C-virus of over de mediacircus rond het C-virus (wat nog erger is dan het virus zelf, als je het mij vraagt). Maar een stukje over “eigenwijsheid”.

Mijn vriendin zei laatst tegen me dat ik eigenwijs was. Ik zei toen dat ik niet eigenwijs was, maar dat ik gewoon moeilijk te overtuigen ben. Ze moest lachen, want het klinkt als een grap. Maar voor mij is het gewoon de waarheid. Eigenwijsheid zie ik niet als iets negatiefs, maar als iets positiefs: het is mijn wijsheid.

Het woord “eigenwijs” is uitstaan uit het Middelnederduitse woord “eigenwis”. Dat dus bestaat uit de woorden “eigen” en “wis” (wat o.a. “manier” betekent). Het woordje “wis” gebruiken we niet meer zoveel en kennen we alleen nog in de uitdrukking “wis en waarachtig” en in wiskunde (de wetenschap van de manieren van berekeningen).

Eigenwijs is dus gewoon eigen manier. Veel mensen spreken daarom ook liever over eigen-wijsheid dan over eigenwijs. Daar is niks mis mee, want iedereen bezit ook een eigen wijsheid. Er is namelijk niet één waarheid, maar er zijn meerdere waarheden. Als jij tegenover me zou zitten en tussen ons in staat een bepaald object, laten we zeggen een kopje thee, dan ziet dat kopje er voor mij anders uit dan voor jou. Onze waarnemingen zijn anders. Daarbij komt dan ook nog dat mijn waarneming gekleurd/vervomd is door wat ik allemaal weet, voel en andere eigen ideeën. Ik doe dat, maar jij ook, want het is menselijk. Waarnemingen zijn altijd subjectief.

Ik vind het altijd totaal onzinnig om mijn wijsheid op te dringen aan een ander. Wat ik wel constructief vind, is om met de ander te praten over onze wijsheden, want daarmee kun je je eigen wijsheden mee aanvullen, bijstellen of zelfs verwerpen (als je er achter komt dat jouw wijsheid toch niet zo wijs was als je wel dacht).

Mijn eigen wijsheid is opgebouwd in de tijd dat ik leef. Dus 51 jaar. Tsja, dan moet je met goede argumenten komen, als je wil dat ik mijn wijsheid bijstel. Ik doe dat wel, hoor, want ik besef heel goed dat die 51 jaar ervaring ook maar tijdelijk is.Ik kan het ook 51 jaar fout hebben gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *